Achtergrond

Klinisch psycholoog

Psychoanalyticus

Emdr-therapeut practictioner & supervisor & facilitator

VRINT: Vroeg-detectie van psychotische stoornissen (UPC Kortenberg)

Supervisor teams en individueel

Past-Voorzitter EMDR-Belgium

VRINT: Vroeg-detectie van psychotische stoornissen

Sinds 1 juni 2017 werk ik halftijds bij VRINT, verbonden aan het UPC Kortenberg. Van uit de vaststelling dat een vroege tussenkomst en een eventueel langere – op persoonlijke maat – opvolging het mogelijk maken om aan preventie te doen in het kader van psychotische moeilijkheden, is VRINT laagdrempelig en kan ze mensen tot 5 jaar opvolgen. Hierdoor kunnen vaak hospitalisaties en onnodige medicalisering vermeden worden bij jongeren. Er vroeg bij zijn, kan latere complicaties vermijden of indijken. Individuele opvolging, diagnose, therapie, informatie ook voor families, medisch advies en opvolging behoren tot de mogelijkheden.

Privé-consultatie

Reeds vele jaren heb ik in Wijgmaal een praktijk als klinisch psycholoog en ontvang ik mensen van alle leeftijden (ook kinderen) met uiteenlopende vragen. De basis is gesprekstherapie: doorheen het luisteren en spreken over wat er aan het gebeuren is, komt er vaak al rust en kan van daaruit naar eventuele veranderingen gezocht worden. Ik ben psychoanalytisch geschoold. 

Indien er sprake is van duidelijk traumatische ervaringen kan het werken met EMDR aangewezen zijn. Ik ben EMDR-practictioner en erkend door EMDR-Belgium.

​Je kan bij mij ook terecht voor supervisie.

Workshops

Rond stabilisatie en werken met EMDR bij psychose.

La Traversière

Ik ben mede-oprichter van deze therapeutische gemeenschap voor mensen met een psychiatrische problematiek, in Nijvel. Ik ben hier 26 jaar actief geweest als klinisch psycholoog, lang als teamcoordinator en even als directeur. Dit werk en visie zijn gestoeld op een therapeutisch project dat zich inspireert op de Institutionele psychotherapie.

www.latraversiere.be

Emdr-practictioner en supervisor

EMDR is voor mij de ontdekking van de laatste jaren, ook hier in blijf ik mij vormen en bijscholen. Ik faciliteer bij Ludwig Cornil, de enige door Shapiro erkende EMDR-opleider in België. Ik ben eveneens EMDR-consultant. Naast het gebruik van EMDR in mijn privépraktijk, zet ik het ook in bij jongeren met psychotische moeilijkheden in VRINT.

Integrativa

Talen

Nederlands

Frans

Engels

Andere activiteiten

Rizoom: klein initiatief om rizoomsgewijs een humane psychiatrie te ondersteunen. Wij hebben werken van Victor Von Weizsaker vertaald, de vervreemding van Jean Oury.

IPPI: Beweging van Institutionele psychotherapie in België. Mede-oprichter.

IP-PI, Video

Eigen teksten

– “De wereld van het ik in wording” in Spreken en gesproken worden, 2003, Garant.

– “Overdracht en constellatie als institutionele psychotherapie”, Psychoanalytische perspectieven, 2009, 27 3/4, Gent.

– “L’espace architecturale comme possibilisation d’un soin institutionnel pour des personnes psychotiques”, Penser l’espace et initier la circulation, 2010, asbl la Traversière.

– “De rugzak: versterken van hulpbronnen bij EMDR”, De schatkist van de therapeut, 2010, Acco.

– “Een psychotische patiënte, een therapeutische gemeenschap en een szondiaanse lectuur”, Psychiatrie en verpleging n° 5, 2013, Gent.

– En attendant Godot et la psychose

– Actualité de la situation de la psychothérapie institutionnelle en Belgique

– “La transmission comme appel à exister”, Transmittere, 2015, asbl la Traversière.

– Acceuillir le vague pour l’ouvrir au récit. Degrés: revue de synthèse à orientation sémiologique, La narativité en psychothérapie, n° 166-167, 2016.

– Kan EMDR iets bijdragen in een psychoanalytische behandeling? Tijdschrift voor Psychoanalyse, 2021

– Psychose bij jongeren: helpen bij de zoektocht naar identiteit. 2022. Uitgegeven bij Lannoo.